
Çine Fevzi Paşa Sevim Kalkan İlkokulu 4-C sınıf öğretmeni Bircan Pamuk, yeni deneylerine devam ediyor. Pamuk, bu kez öğrencileriyle birlikte 13 - 15 karıncadan oluşan karınca kolonisi kurarak ‘Karınca Akvaryumu’ yaptı.
Pamuk, geçtiğimiz günlerde Uzakdoğu araştırmalarında Çin’in Changsha kentinde gördüğü et yiyen bitkinin tohumlarını getirerek Çine’de yetiştirmeye başlamıştı.
Akvaryum hakkında bilgi veren Öğretmen Bircan Pamuk “Karınca barınağı 2003 yılında NASA tarafından uygulanan, böceklerin uzay yaşamını konu alan bir araştırma bünyesinde, karıncaların düşük yerçekimli ortamlarda yaşamlarını incelemek ve tünel yapma yeteneklerini 3 boyutlu olarak gözlemleyebilmek amacıyla geliştirilmiş, yeni nesil karınca barınağıdır. Öğrencilerimle karıncaların doğal yaşamlarına, tünel açma, iş bölümü ve benzeri günlük faaliyetlerine canlı ve 3 boyutlu olarak tanık olacağız. Öğrenciler için eğitimsel ve öğrenimsel deneydir. Karıncaların ortalama yaşam süresi 6 aydır. Karıncaların ortalama 1 ila 3 ay yaşadığı göz önüne alındığında, akvaryum içinde en az 2 jenerasyon karınca beslenebilmektedir. Her yaştan doğaseverin seveceği ve eğlenebileceği, aynı zamanda da çocukların dünya görüşlerini olumlu yönde etkileyebilecek bir çalışmadır” dedi.
Karınca akvaryumunu yapımını anlatan Pamuk, “Öğrencilerimle okulumuzun bahçesinden yaklaşık 13 – 15 civarında karınca yakaladık. Akvaryumdaki özel jel, karıncalarımızın hem yiyecek hem de içecek ihtiyacını karşılayacak şekilde ürettik. Karıncalarımızı basit bir şekilde, barınağın içine yerleştirdik, kapağını kapattık ve 3 boyutlu tünel şovu izlemeye başladık” diye konuştu.
“KARINCA KOLONİSİNDE ÜÇ TİP FERT VARDIR”
Karıncalar hakkında bilgiler veren Pamuk, “Bir karınca kolonisinde üç tip fert bulunur. Doğurucu dişiler (kraliçeler), erkekler ve işçilerdir. Erkek ve dişiler, ikişer çift kanatlıdır. Zifaf uçuşundan sonra kraliçede kanatlar düşer. İşçiler ise kanatsız kısır dişilerdir. Cemiyetin çoğunu bunlar teşkil eder. Besin toplama, çobanlık yapma, yuvanın temizliği gibi ağır işlerin çoğu bunlara aittir. Bir kaç fertten meydana gelen karınca cemiyetleri bulunduğu gibi, yüz binden kalabalık olanlar da vardır. Küçük kolonilerde kraliçenin sayısı 1-3, büyüklerde ise 15-20 arasında değişir. Koloninin çoğunluğunu işçiler teşkil eder. Kırmızı orman karıncası (formica ruga) kolonisi 20 kadar dişi, 100 kadar erkek ve 10 bin kadar işçi bireyden meydana gelir. Kraliçeler, zifaf uçuşundan sonra ömrü boyunca yumurtlarlar. Erkekler ise zifaf uçuşundan sonra ölürler. Kraliçe ömrü boyunca yuvanın içinde yumurtlar. Kendisine bakmakla görevli dadı karıncalar kendisini besler, temizler, yumurta ve yavrularının bakımını yaparlar. Yumurtalar beyaz olup 0,5 milimetre boyundadır. Balık yemi olarak satılan karınca yumurtaları gerçek yumurta değildir. Koza haline gelen larvalardır. Karıncalarda tam başkalaşım (metemorfoz) bulunur. Karıncalar, yaşadıkları iklim ve çevre şartlarına uygun olarak taşlar altında, toprakta, ağaç içine, ağaç yaprakları arasında olmak üzere çeşitli yuvalar yaparlar. Hatta karınca türü kadar karıncalık çeşidi vardır. Çoğunda yuvalar, dehlizlerle birbirine bağlı yeraltı mağaralarını andırır. Genellikle her yuvada galeriler, mağaralar, kraliçe odası, yumurta ve larva odaları, erzak depoları, yorgun işçiler için dinlenme ve uyuma salonları vardır. Bazı türlerde mantar yetiştirme yerleri, yaprak bitleri için ahırlar gibi kısımlar da bulunur” açıklamalarında bulundu. (SEZGİN MADRAN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.