KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

•ÖNEMLİ PÜF NOKTALAR

Hepimize şimdiden iyi bayramlar diliyorum. Bayramı sağlık problemleri yaşamadan geçirmek. Kalp-damar sağlığımızı korumak ve kolesterol değerlerimizi kontrol altında tutabilmek adına bayramda dikkat etmemiz gereken önemli noktalar mevcut. Öncelikle kurban bayramının ilk gününden bol bol tüketmek istediğimiz et ürünleri maalesef ki bir zaman sonra yerini sindirim problemlerine bırakabilmektedir. Bu sebepten tükettiğimiz etin miktarı, eti tüketme zamanı, pişirme yöntemi gibi durumlara dikkat edilmelidir.

 

•RİGOR MORTİS (ÖLÜM KATILIĞI)

Kurban bayramında yapılan en büyük hatalardan biri et kesilir kesilmez gün içinde tüketmektir. Kurban eti ilk kesildiği gün rigor mortis(ölüm sertliği) denilen olay meydana gelir. Hayvanın eti strese girdiği için daha sert olur ve çözülmesi uzun sürer. Sert olduğu ve dinlendirilmediği için sindirimi dinlenmiş ete göre 2 kat daha zor olur. O sebepten ilk gün et tüketimini önermiyoruz ve bekleterek tüketiyoruz çünkü bekleyen et hem daha kolay pişer hem de sindirimi daha kolay olur. Bu konuda özellikle midesinde şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlık yaşayan bireyler dikkatli olmalıdır. Et en az 24 saat dinlendirip tüketilmelidir.

 

•ET TÜKETİMİ

Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ve B grubu vitaminleri içeriğiyle sağlık için faydalı olsa da, özellikle yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağlarından temizlense bile kırmızı etin yağ içeriği yüksektir. Bu sebeple özellikle kalp damar rahatsızlığı ve kolesterol değeri yüksek olan kişilerin dikkatli ve porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmeleri gerekmektedir.

-Hazırlarken hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Bulaş olabileceğinden et hazırlanan kesme tahtalarında başka çiğ sebze ürünleri kesilmemeli.

-Pişirme yöntemi olarak ızgara, fırın ve haşlama yöntemleri tercih edilmeli. Etin yanmaması ve daha yumuşak olması için et yüksek ısıda ve kızartma şeklinde değil de kısık ateşte yavaş şekilde pişirilmeli.

-Mangal yapmak isterseniz ızgara yere 15 cm yükseklikte olacak şekilde ateşe yakın olmadan pişirilmeli.

-Etleri yeteri kadar pişirmeli çiğ veya az pişmiş olmamasına dikkat edilmelidir.

-Pişirmede en önemli bir diğer nokta ise et kendi yağında pişirilmeli. İçine ekstra yağ eklenmemelidir.

 

 

•ETİ NASIL SAKLAMALIYIZ?

Et küçük ve parçalı bir şekilde vakumlu poşetlerde tek pişirimlik olacak şekilde buzdolabının buzluk veya derin dondurucu kısmında saklanmalı. Sonrasında pişirmek istediğimizde eti buzdolabının alt kısmında çözdürmeli, sonrasında tüketmeliyiz. Çözdürdüğümüz eti tekrar dondurmamalıyız. Dondurduğumuz etleri en fazla 1 yıl içinde tüketmeliyiz.

 

•ETİ NASIL DAHA FAYDALI HALE GETİREBİLİRİZ?

Et yediğimiz kadar yanında yediklerimizde çok önemli. Kırmızı ette bulunan demirin sindiriminin daha iyi olması için yanına mutlaka c vitamini içeren meyve suları/bol limonlu salatalar veya ekşi sebze yemekleri eklemek emilime yardımcı olacaktır ve biyoyararlanımı artıracaktır. Bu sebepten mutlaka et-sebze kombinasyonlu dengeli tabaklar oluşturulmalı. Sebze öğünleri unutulmamalı.

 

•YETERLİ SIVI TÜKETMEK VE HAREKET ETMEYİ İHMAL ETMEMELİYİZ !

Sıvı tüketimine dikkat edilmeli. Günde en az 2.5-3 L su tüketilmeli ve içilen çay veya kahvelerin su yerine geçmediği unutulmamalı. Çay kahve gibi içecekler bu dönemde biraz sınırlandırılmalı. Kırmızı ette bulunan demirin emiliminin olumsuz etkilenmemesi için özellikle et öğünlerinden sonra en az 1.5-2 saat sonrasında çay tüketimi sağlanmalı. Son olarak hep söylediğimiz gibi hareket olmazsa olmazımız. Öğün sonralarında vücut yorgun hale geleceğinde 30-40 yürüyüş yapmak sindirim problemleri yaşamanızı engelleyecektir.

Şimdiden sevdiklerinizle sağlıklı mutlu ve huzurlu sofralara oturduğunuz güzel bir bayram diliyorum.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.

Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.