Koçarlı’da organik çilek üretimi yapan Ersin Çam, Çine’nin arazilerinin verimli ve organik tarıma elverişli olduğunu keşfettiğini belirterek, ilçede ilk kez toprakta çilek üretimi yapan çiftçi oldu.
Çine’de 3 yıl önce topraksız tarım üretimi ile ilçede ilk çilek üretimini başlatan kadın girişimci Betül Şimşek’ten sonra, organik çilek üreticisi Ersin Çam da Çine’nin verimli topraklarını keşfederek çilek üretimi yapmaya başladı. Bucak Mahallesi’nde 35 dekar çilek dikimi gerçekleştiren Çam, yüksek verim beklediklerini ifade etti.
“TOPÇAM BARAJI’NIN SUYUNUN DAHA İYİ OLMASINDAN DOLAYI DA TERCİH ETTİK”
Çine’de ki tarlanın 20 yıldır sürülmediği için organik tarıma çok elverişli olduğunu belirten çilek üreticisi Ersin Çam “Çilek üzerine organik tarım yapmaktayız, özellikle burayı 20 yıldır işlenmediği ve yerin kuvvetli olmasından ve Topçam Barajı’nın suyunun daha iyi olmasından dolayı tercih ettik. Tarlamız 39 dekar, 35 dekarına çilek diktik. Bir kısmını örtü altı yaptık, büyük kısmını da firego diktik. Organik tarım yapmanın zorluklarını bile bile başladık, inşallah emeğimizin karşılığın alırız. Geçen sene organik tarımın getirisi çok iyiydi, bu sene için daha iyi olacağı söyleniyor. Geçen seneye göre 7-8 lira bir fark olacak” diye konuştu.
“İLK VERİMİ NİSAN’DA ALIRIZ”
Çilek dikiminin hazırlanma aşamasını anlatan Çam sözlerini şöyle sürdürdü; “Ağustos’un başında hazırlanmaya başladık. Boru tesisatının, naylonların hazırlaması 10 günlük bir zaman aldı. Ağustos’un 17’sinde dikime başladık, şuanda boğaz otlarını alıyoruz, diplerini dolduruyoruz. Organik olduğu için ilaç kullanmıyoruz, o yüzden elle işçilik yaptırıyoruz. Çıkan fazla kolları eksik alanlara diktireceğiz, yavaş yavaş kışa hazırlanmaya başladık. Kasım’ın sonuna kadar bu şekilde devam eder. İlk verimi Nisan’da alırız” dedi.
“4 BUÇUK TON ÜZERİNDE VERİM BEKLİYORUZ”
Çine’nin soğuk havasının çilek üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağını söyleyen Çam “Çilek kendini geliştirdikten sonra don, soğuk çilek için biraz daha iyi. Çilek soğukta don olayında uyumaya geçiyor bu da bizim yararımıza oluyor, bakım derdi olmuyor. Çakırbeyli Mahallesi’nde bulunan arazimizden geçen yıl 4 bin kilo civarı verim aldık. Bu tarladan 4 buçuk ton üzerinde verim bekliyoruz.”
“YAPTIĞIMIZ İŞTEN ÇOK MEMNUNUZ”
Efeler İlçesi Kemer Mahallesi’nden Çine’deki çilek tarlasına işçi olarak gelen çalışanlar, yaptıkları işten memnun olduklarını belirterek, “Sabah 5 buçukta yola çıkıyoruz saat 7 gibi tarlada işimize başlıyoruz, öğlen 1 buçuğa kadar çalışıyoruz. Çilek dikiyoruz, boğaz otu yoluyoruz, muşambalarını yapıyoruz ve bütün işi elimizden geçiyor. Çilekler olunca da toplayacağız. İşçi olarak önceden 15-20 kişi gelirken şimdi azaldık. Yaptığımız işten çok memnunuz” şeklinde konuştu.
“İŞ YOK DİYENLER YALAN SÖYLÜYOR”
Zonguldak’tan 1993’te Aydın’a gelen çilek işçilerinden Nazmi Saraçoğlu eşiyle birlikte çalıştığını belirterek şunları söyledi:
“10 sene önce bir maden firmasından emekli oldum ama çalışmayı sevdiğim için eşimle birlikte çalışıyoruz. Dışarda isteyene iş çok, yok diyenler yalan söylüyor. Daha önce eşim pamuk tarlasında çalışıyordu, ben de iki sendir çilek işine eşimle birlikte geliyorum. Bu işi yapmak çok hoşuma gidiyor. İşçi ücretleri bu sene ki piyasaya göre çok tatmin edici değil erkek çalışan 200, kadınlar 175 lira alıyor. Erkekler biraz daha farklı işler yaptığı için tarlada kadınlarla fiyat farkı oluyor.” (ERDAL AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.