• 17 Ekim 2024, Perşembe 15:08

Çineli muhacırlar hummalı şekilde hazırlığa devam ediyor

Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Karakollar Mahallesi, Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleşen nüfus mübadelesinin 100. yılını anmak için özel bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Etkinlik, 18-20 Ekim tarihleri arasında, konserlerden panellere kadar uzanan geniş bir yelpazede kültürel ve tarihi anma faaliyetlerini içerecek.

Aydın’da en fazla muhacır vatandaşın yaşadığı Karakollar Mahallesi’nde, 1924’te Lozan Barış Antlaşması çerçevesinde Yunanistan’dan Türkiye’ye göç eden Müslüman Türklerin köye gelişinin 100. yılı vesilesiyle çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Etkinlik için mahallede hummalı bir hazırlık devam ediyor.

Karakollar Mahallesi’nde yaşayan muhacır vatandaşlardan oluşan heyet, geçtiğimiz günlerde Yunanistan’ın Grebene bölgesindeki Çurhli köyüne ziyaret ederek, oradaki etkinliklere de misafir olmuştu. Oradan Türkiye’ye göç edenlerin torunları, bu kez kendilerinin düzenlediği 100. Yıl etkinliklerine ev sahipliği yapacak.

Etkinliğin ikinci aşaması ise Çine Karakollar Mahallesi’nde gerçekleştirilecek. Çurhli köyünden gelen misafirlerin de katılacağı üç günlük program, kültürel paylaşım ve anma etkinlikleriyle dolu dolu geçecek. 18 Ekim’de düzenlenecek geleneksel “Muhacır Baklavası” yapımı eğitimi ve Prof. Dr. Kemal Arı ile Tarihçi Alis Altan’ın katılımıyla “Mübadele Yolculuğu: Acılar ve Umutlar” konulu bir panel ile başlayacak. 19 Ekim’de Evrim Ateşler ve Okeanos Greek Music orkestrası ortak bir konser verecek. 20 Ekim’de ise misafirler Çine ve çevresindeki turistik alanları gezecek.

Karakollar Mahallesi Muhtar Celep, bu etkinliğin iki ülke arasındaki kültürel bağları güçlendirmeyi amaçladığını belirterek, “Geçmişte yaşanan zorlukları unutmadan, barış içinde yaşamanın ve ortak kültürel değerleri paylaşmanın önemine inanıyoruz. Bu etkinlik, hem acıları anmak hem de geleceğe barış mesajı vermek için düzenlenecek” diye konuştu. (ALİYE GÖKCÜK)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.

Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.