Çine’de çöplük bilmecesi

Aydın’ın Çine ilçesinde çöp sorunu büyümeye devam ediyor. Sarıoğlu Mahallesi’nde bulunan mevcut çöplük alanı yaklaşık 5 gündür söndürülmezken, belediye ekiplerinin bu soruna çözüm bulması bekleniyor.

Çine Ayaklı Mezarlığı yanına 2019 yılından buyana dökülen çöpler, geçtiğimiz Cuma günü yandı. Belediye ekiplerince müdahale edilmediği ve yaklaşık 5 gündür yanan çöpler nedeniyle vatandaşlar isyan etti. Çöplük alanından çıkan duman nedeniyle nefes almakta zorlandığını belirten mahalle sakinleri, bu soruna acil çözüm beklediklerini ifade etti.

“ÇİNE BELEDİYESİ SUÇ İŞLEMİŞ OLUR”

Öte yandan, mevcut çöplük alanın, Kırkışık Mahallesi sınırları içerisinde olan eski çöplük alanına taşınması gündemde olduğu öğrenildi. Ancak, Çine Belediyesi tarafından uzun yıllar kullanılan ve 2019 yılında şikayetler nedeniyle iptal edilen Kırkışık Mahallesi Damlık Mevkii’nde bulunan eski çöplük alanının da büyük tehlike barındırdığı belirtildi. Eski çöplük alanın yer aldığı ada içerisinde yaklaşık 9 yıl önce mantar üretim tesisi kuran Ramazan Alan, “Bu alandaki eski çöplük, büyük tehlike barındırıyor. Çünkü buradaki eski çöpler alınmadan üzeri örtüldü. Şimdi de zaman zaman dumanlar yükseliyor. Bu alan içerisinde bizim tesisin yanı sıra 1 megavat elektrik üretimi yapan güneş enerji santrali var ve hemen üst kısım ise çam fıstığı ormanı. Buradaki metan gazının patlamasından büyük endişe duyuyoruz. Durum böyleyken, son 15-20 gündür Çine Belediyesi ekipleri burada yol düzenlemesi çalışması yapıyor. Personele sorduğumuzda ise, buranın yeniden aktif hale getirileceğini söylediler. Son olarak Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden 3 görevli geldi. Onlara da aynı şekilde sordum ve aldığım cevap beni şaşırttı. Çine ve Karpuzlu ilçelerinin çöp aktarımının burada yapılması için Çine Belediyesi yetkililerinin ısrarla bu alanın kullanılmasını istediğini ifade ettiler. Bu alan için biz işletme olarak Çevresel Etki Değeri (ÇED) raporu almıştık. Eski çöp alanı kaldırıldığında ise Çine ve Aydın Büyükşehir Belediyesi ile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bu alana çöp dökülmeyeceği yönünde taahhüdü var. Çine Belediyesi buraya tekrar çöplüğe dönüştürmeye kalkar ise, suç işlemiş olur. Biz de yürütmeyi durdurma kararı için gerekli işlemleri başlatırız” ifadelerine yer verdi.

“ÇİNE BELEDİYESİ İNTİKAM DUYGUSUYLA MI HAREKET EDİYOR?”

Kırkışık Mahallesi Muhtarı Elif Doğru, Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak ile konu hakkında görüşmeye gittiğini ve Başkan Kıvrak’ın bu alanın tekrar çöplük olması yönünde karar olduğu cevabını aldığını söyledi. Muhtar Elif Doğru, “Bu alandaki çöplük nedeniyle sürekli yangınlar yaşanıyordu. Çöplük çevresindeki vahşi hayvanlar, vatandaşlarımızın hayvanlarını telef ediyordu. Bu nedenle oluşan şikayetler nedeniyle çöp dökümü iptal edildi ama biriken çöpler alınmak yerine üzeri toprakla örtüldü. Ancak son 2 haftadır Çine Belediyesi buraya çöp dökmek için yine hazırlıklara başladı. Bunun sebebi nedir bilmiyoruz ama bizim mahalleden partilerine fazla oy çıkmaması olduğunu düşünüyoruz. Çine Belediyesi intikam duygusuyla mı hareket ediyor acaba diye düşünmeye başladık” açıklamasında bulundu.

Ayrıca, Çineli vatandaşlar, ilçedeki çöp soruna acil çözüm beklerken, çöp bilmecesinin ne kadar daha devam edeceği hakkında yetkililerden açıklama bekleniyor. (ALİYE GÖKCÜK)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.

Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.