• 16 Haziran 2021, Çarşamba 12:30

35 yaş üstü kadınlara ‘yumurtalık rezervi’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Tüp Bebek Uzmanı Dr. Selim Pırpanlar

Tüp bebek başarı oranını etkileyen pek çok faktör bulunuyor. Bunların başında yaş, yumurta sayısı ve kalitesi geliyor. Tüp bebek tedavisinin başında kadınlar ilk olarak yumurtalık rezerv testine tabi tutuluyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

tvDEN ekranlarında hafta içi her gün saat 15.00’te izleyicisiyle buluşan Sağlık Vakti programında, bireysel ve toplumsal sağlığımıza dair pek çok konu ele alınıyor.

Elvan Uyar’ın konuğu, Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Tüp Bebek Uzmanı Dr. Selim Pırpanlar oldu. Pırpanlar, tüp bebek tedavisi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Pırpanlar aynı zamanda tüp bebek tedavisinin Aydın'da da yapılabildiğine dikkat çekerek, bebek sahibi olmak isteyen ailelerin gönül rahatlığıyla Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'ne başvurabilecekleri bilgisini paylaştı.

Yaş ilerledikçe hamile kalmayı zorlaştıran nedenler arasında yumurtaların yaşlanması yer alıyor.

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Tüp Bebek Uzmanı Dr. Selim Pırpanlar, AMH Testi binin altında olan kadınlarda zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisinin yapılması gerektiğini söyledi.

YUMURTA SAYISI NEDEN ÖNEMLİ?

Tüp bebek tedavisinde yumurta sayısı ve kalitesi ne kadar fazlaysa gebelik şansı o kadar yüksektir.

Doğal siklusta her ay kadından 1 yumurta gelişir, çatlar ve sperm ile karşılaşırsa gebelik meydana gelir. Aşılama tedavisinde de amaç 1 veya 2 yumurta geliştirmektir. Ama tüp bebek tedavisinde ne kadar çok yumurta varsa hamilelik şansı o kadar artar.

35 yaş üzerindeki kadınlarda AMH testinin binin altında çıkma riskinin arttığına vurgu yapan Dr. Selim Pırpanlar, bu yaşlarda yumurta rezervlerinin azaldığına dikkat çekti. Hastanın öyküsünde daha öncesinde geçirilmiş yumurtalık ameliyatı varsa, dolayısıyla yumurta rezervi azalmış kadınlarda direkt tüp bebek tedavisine başladıklarını belirtti.

Erkeklerde ise 3 kez belirli zamanlarda sperm analizi yapılmasının ardından, erkekteki sperm sayısı 5 milyonun altındaysa tüp bebek tedavisine geçilmesinin sinyali olarak tanımlanıyor.

AMH TESTİ NEDİR?

Anti-Müllerian Hormon Testi kısa adı ile AMH Testi, ağırlıklı olarak kısırlık araştırmasında, kadının yumurtalık rezervini ölçmek için yapılan bir kan testidir.

AMH hormonu, hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunan bir hormondur. Kadınlarda öncü yumurta keselerinin (folikül) gelişmekte olan hücrelerince salgılanan bir glikoprotein türüdür.

Anne karnında salgılanmaya başlayan bu hormon menopozun sonuna kadar salgılanmaya devam etmektedir ancak menopoz ile beraber ölçülemeyecek kadar düşük seviyeye geriler.

AMH‘ın en önemli özelliklerinden biri üreme sağlığı açısından kadınlar hakkında sağlıklı veri oluşturmasıdır. Kadınların yumurtalık rezervini gösteren AMH böylelikle yumurta azlığı ya da erken menopoz gibi olumsuzlukların tespitini sağlayabilmektedir. Birkaç yıl öncesine kadar tüp bebek tedavilerinde yumurtalık rezervinin takibi için FSH testi yapılırken, yeni gelişmeler sayesinde AMH testi kadınların doğurganlıklarında belirleyici etkisi olan yumurta rezervi ve kalitesi konusunda net bir veri kaynağı olmuştur. (ELVAN UYAR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.

Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.