4 Mayıs 2024, Cumartesi

“Madran Canavarı" hakkında ilk açıklama Çineli Avcılardan geldi

24 Nisan 2024, Çarşamba 10:18
Son güncelleme: 2 Mayıs 2024, Perşembe 08:35

     


Aydın’ın Madran Dağı’nda son günlerde görülen ve hayvanları telef eden Madran Canavarı hakkında açıklama yapan Çine Avcılık ve Atıcılık Derneği Başkanı Zeyyad Özdemir, bu canavar olarak tabir edilen hayvanın, kurt türü olduğunu belirtti.

Aydın’ın Bozdoğan, Yenipazar ve Çine İlçelerinde hayvanları telef eden ve vatandaşlar tarafından görüntülen Madran Canavarının bozkurt türleri olduğunu belirten Çine Avcılık ve Atıcılık Derneği Başkanı Zeyyad Özdemir, bu türlerin ülkemizde koruma altında ve avlanması yasak olduğunu ifade etti.

“KORUMA ALTINA ALINMIŞ TÜRLER LİSTESİNDE VE AVLANMASI YASAK”

Madran Dağı’nda görülen canavar türü hakkında bilgiler veren Başkan Özdemir, “Son dönemde haberlere konu olan Madran canavarı ismi verilen canlı hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Aslında bu canlı ülkemizin her bölgesinde bulunan, birçok medeniyete ve kültüre simge olmuş, korku ve saygı kaynağı haline gelmiş bozkurttur. Bozkurt'un Türkiye'de iki alt türü bulunuyor; Nominant, yani türün tüm özelliklerini taşıyan büyük ırk ‘Canis lupus lupus’ ve güney bölgelerimizde görülen daha küçük yapılı ve daha kısa tüylü ‘Canis lupus pallipestir’. Ekosistemde büyük önem taşıyan kurtlar bahar ve yaz mevsimlerinde yavrularını büyütüyor. Hayvan sahipleri ile kurtların en sık karşılaştığı bu dönem kurtların ve besi hayvanlarının birbirlerinden en çok zarar gördüğü dönemdir. Kurtlar ülkemizde koruma altına alınmış türler listesinde ve avlanması yasak” açıklamasını yaptı.

“KURTLARI DOĞASINDAN AYIRMAK, YOK ETMEK DOĞAL DENGEYİ BOZMAK OLACAKTIR”

Avlanması yasak olduğu için meydana gelen küçük ve büyükbaş hayvanların telef olması olaylarının önlemi vatandaşların kendileri tarafından alması gerektiğini belirten Başkan Zeyyad Özdemir, “Ayrıca sanılanın aksine milli parklar şubeleri bu kurtları üretip doğaya salmıyorlar ve ülkemizde üretim sahası olarak kullanılan bir merkezde yok. Sadece bazen hastalanan sakatlanan ve milli parklar şubelerine teslim edilen kurtlar rehabilite edildikten sonra tekrar ait oldukları doğaya bırakılıyor. Madran bölgesinde hayvan otlatan üretim yapan ve meralarda bulunan hayvan sahiplerinin yapması gereken sürelerine daha yakın gezmeleri, başıboş bırakmamaları ve kendi hayvanlarını kendi yöntemleriyle korumalarıdır. Kurtları doğasından ayırmak, yok etmek doğal dengeyi bozarak gelecek nesillere tahmin edemeyeceğimiz boyutta zararlar bırakmak olacaktır. Bizler doğada herhangi bir iş ile ilgilenirken aynı zamanda ekosistemde bulunan canlıların yaşam alanlarına girmiş olduğumuzu unutmamalıyız. Ve her ilkbaharda Doğa Ananın gebe olduğunu hatırlatmak isterim” ifadelerini kullandı. (FATMA AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler