15 Mayıs 2024, Çarşamba

OMEGA 3 nedir? Ne işe yarar?

11 Ekim 2011, Salı

     


Aylin Dinçer
Omega 3 yağ asitleri beden tarafından bütün hücrelerin yapı taşı olarak kullanılır. En bilinenleri DHA ve EPA’dır. EPA daha çok yetişkinlerde kardiyovasküler sorunların önlenmesinde DHA ise görme büyüme ve beyin gelişiminde etkili olmaktadır. Beynin gri maddesi retina ve sinirler gibi kilit dokuların yapısının önemli bir kısmını DHA oluşturmaktadır.

Yetişkin bir insanın beyninde 20 gr DHA olması gerekir, DHA seviyesinin düşük olması seratonin hormonunun düzeyinin de azalmasına yol açarak depresyona sebep olur. Amerika’da yapılan bir araştırmada intihar eğilimi ve ağır depresyonu olan kişilerin bir bölümüne OMEGA 3 diğer gruba plasebo (ilaç niteliği taşımayan hap) verilmiştir. Ancak omega 3 verilen hastalarda ciddi bir gelişme görülünce araştırma yarıda kesilip her iki gruba da omega 3 verilmeye başlanmıştır. Şizofreni, otizm, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hastalarında yararlı olduğu düşünülmektedir.

Sinir hücrelerinin yenilenmesinde rol oynadığı için öğrenmeyi kolaylaştırıp hafıza ve konsantrasyonu geliştirir problem çözme yeteneğinin gelişmesini sağlar ALZHEIMER riskini azaltır. Düzenli omega 3 kullanımının IQ seviyesinin 4 puana kadar artırdığı saptanmıştır.

TG VE Total kolesterol düzeyini düşürüp HDL (iyi huylu kolesterol olarak bilinir) düzeyini bir miktar yükselttiği saptanmıştır. Koroner kalp hastalığı riskini de azaltır. Hatta bu konudaki ilk araştırmalar Eskimoların kalp hastalığına yakalanma oranının çok düşük olmasını sürekli derin deniz balıkları ile beslenmelerine bağlı olduğu gerçeğine bağlamıştır.

Romatoid artritli hastalarda eklemlerde şişlik ve fonksiyon kaybı belirtilerini azalttığı bilinmektedir.

DHA’nın anne sütünde de bulunması yapısal önemini bir kere daha göstermektedir. Gebelik döneminde kullanılan omega 3 bebeğin beyin gelişimini destekler, prematüre doğum riskini azaltır.

Prostat, meme, pankreas, kalınbağırsak kanserlerinin gelişme olasılığını azaltıp, kanser hücrelerini öldürdüğü kanıtlanmıştır.
Omega 3 deniz balıklarında bol miktarda bulunmasının yanı sıra ceviz, keten tohumu, semizotunda da bir miktar bulunur. İlaç olarak günlük tavsiye edilen miktar 1-3 gram arasındadır. Hemofili, trombositopeni gibi kan hastalığı olanlar doktora danışmadan kullanmamalıdır.


Yazarın Tüm Yazıları
Hamilelikte nasıl beslenmeliyiz? 24 Aralık 2012, Pazartesi
Yatan hasta bakım ürünleri 4 Aralık 2012, Salı
Güneşten Korunmanın yolları 22 Mayıs 2012, Salı
Aromaterapi 7 Mart 2012, Çarşamba
Fitoterapi 31 Ocak 2012, Salı
İlk Yardım (2) 20 Aralık 2011, Salı
İlkyardım 29 Kasım 2011, Salı
İlaç - Besin etkileşimi 25 Ekim 2011, Salı
OMEGA 3 nedir? Ne işe yarar? 11 Ekim 2011, Salı
Grip/Grip Aşısı 27 Eylül 2011, Salı
Eczacı Aylin Dinçer yazıları ile Çine Madran’da 23 Eylül 2011, Cuma